fredag 27. mars 2009

Fokus på heroin

Det er ifølge Verdens helsorganisasjon (WHO) 370 000 mennesker i Norge med et akutt alkoholproblem. Med dette som bakteppe er det forunderlig at heroinstøttet behandling til ca 100 "verdige" skal få hele det ruspolitiske fokus.
WHO beregener at 10 prosent av den voksne befolkningen i de rike landene har det de kaller et "akutt alkoholproblem". For Norges del tilsvarer dette ca 370 000 mennesker. De aller fleste av disse benekter sin avhengighet, og leger og familie bidrar til bagatellisereringen av misbruket. Likefullt står det titusner av disse i kø for å komme til psykososial behandling for lidelselsen. Ventelistene for denne gruppen nevnes knapt med et ord i avisenes forsider, og så og si aldri i Redaksjon1 eller Tabloid. Avisene ser ikke rekkevidden av manglende behandlingsplasser.Hvordan i alle verden skal de få gjennomført herionstøttet behandling (HSB) så lenge det allerede er lange køer i behandlingsbiten. Hva er det som får heleseministeren til å tro at bare de får gjennomført en lovendring, slik at heroinutdeling blir lovlig, så fikser behandlingsbiten seg av seg sjøl?Det er ca 100 heroinavhengige som har en såpass god psykisk og somatisk helse at de etter den sveitsiske modellen vil få plass under et eventuelt norsk HSB. Jeg har mange argumenter mot et heroinutdelingsprosjekt blant annet at det tapper bevilgningene til annen behandling. Og enda verre er det at mens 370 000 alkoholavhengige har behov for behandling, så får 100 utvalgte hele fokuset. Media manipulerer offentligheten ved å bruke utslitte heroinister, som ikke vil passe inn i denne modellen, til å synliggjøre et behov.Jeg har ingenting imot av det blir utdeling av heroin/metadon/subutex, men da må vi kalle en spade for en spade. Udelingen vil bli som smertelindring, altså ren medisinering. Men i så fall bør vi også ta opp om ikke 370 000 mennesker med akutte alkoholproblemer skal få brennevin på blå resept.

1 kommentar:

  1. herion er ett helvette langt dypere og langt skumlere enn alkhol. du går ikke i parken i bergen og selger kroppen din for en flaske sprit, og de fleste som misbruker alkohol har god nok økonomi til å kunne klare seg i dagliglivet. jeg kjenner en heroinavhengig som er 18 år, han har vært prostituert, innbruddstyv, tatt allt som er av narkotika for å jakte den følelsen. jeg prøver ikke å bagatelisere at bruken av alkohol er patetisk i sammenligning med heroin, men heroin er fortsatt ett dypere helvette enn alkohol. å gi heroinavengige hadde ført til mindre orgianisert krim, og vi hadde minsket en del helseproblemer som hiv og sykdommer smittet til å sette sprøyter. å gi ut alkohol på blå reset er som at regjeringen tar ut penger av lomma og legger de i en annen lomme. bare en liten endring altså. staten kontrollerer bruken av alkohol, ett lovlig rumiddel som er lett tilgjengelig for alle som vil ha det. heroin derimot må man gjennom skummle folk for å kunne få tak i, og pisen på en dose er langt høyere enn alkoholisme. det støtter også organiserte gjenger som HH og de andre skurkene som importerer dritten. jeg er 17, og har gått en uke på dritten (riktig nok nasalt og ikke IV, men dog), og jeg unner ikke min verste fiende det helvette som følger med bruk av ett så skittent, fantastisk helvette som heroin er.

    SvarSlett