mandag 21. oktober 2013

Når du gir Staten skylden - søk hjelp


"Det er staten som i så fall gjør folk til kriminelle når det er snakk om et par liter vin for mye. For høyt avgiftsnivå i Norge".

Dette skriver en tilsynelatende oppegående kvinne til meg på Twitter. Når folk bryter loven for å kunne ta med seg mer enn den lovlige kvoten av en vare inn til landet, så er det ikke den som bryter loven som gjør noe galt. Men den norske stat, fordi myndighetene har satt kvoten for lavt og har for høye avgifter.

Er det altså slik at det er myndighetene som har skylden for at jeg bryter fartsgrensen? Myndighetene har satt de for lave?

I det nye statsbudsjettes økes avgiftene med 1,6 prosent. For en flaske vin til en pris av kr 150,- betyr det en økning på kr. 2,25. Dette mener folk vil bidra til økt handelslekkasje til Sverige.

Carl I. Hagen sa i sin tid at folk måtte gå fra gård og grunn på grunn av de høye alkoholavgiftene i landet. Svaret kom unisont fra mange av oss:

"Hvis folk drikker seg fra gård og grunn, så er ikke det et økonomisk problem, men et alkoholavhengighetsproblem". Slik er det med de norske avgiftene også. Hvis vanlige folk i dette landet drikker så mye alkohol at de må dra til Sverige for å handle inn og smugle hjem til Norge, så er det et alkoholproblem som har bidratt til økonomiske problem. Med et slikt problem over seg, blir alkohol aldri billig nok til at det ikke skaper økonomiske problemer.

Alkohol har aldri vært billigere i forhold til inntektene i Norge. Folk har mer enn god nok råd til å drikke oppunder den anbefalte maxgrensen før det blir et misbruk - uten verken å måtte dra til Sverige eller handle taxfree.

Jeg anbefaler alle som legger skylden på Staten for at de går i økonomisk minus, eller at de må bryte loven for å skaffe seg alkohol, å søke hjelp for sitt alkoholproblem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar