fredag 10. februar 2012



Vi har et rusproblem i samfunnet vårt. Ikke et lite innsnevret problem som rammer en liten gruppe av befolkningen. Ikke et ungdomsproblem. Men et gjennomgripende, omfattende problem som treffer alt for mange i aldergruppen 13 til 80 år. Det rammer bredt i alle samfunnslag!

Av ODDMUND HARSVIK

Undersøkelser viser at færre unge bruker alkohol enn tidligere, samtidig viser de samme undersøkelsene at den gruppen som bruker, har doblet konsumet de siste 10 årene. I fjor ble 600 ungdommer lagt inn på Ullevål sykehus med akutte alkoholforgiftninger.

Bare i Oslo er rundt 5000 personer i kontakt med helsevesenet på grunn av alkoholforgiftning. Èn til to prosent av de som legges inn, dør. Sosial- og helsedirektoratet registrerer årlig 3205 innleggelser. Poliklinisk behandling av alkoholforgiftning regnes ikke med i statistikken. Vi må derfor anta at mørketallene er veldig store. Flere kvinner enn noen gang drikker seg sanseløse. De adopterer menns drikking som en del av likestillingen. I tillegg er det akseptert å drikke alkohol i jobbsammenhenger, og de drikker på menns vis, til tross for lavere vanninnhold i kroppen og mindre forbrenning av alkohol enn det menn har. De mangler et enzym i magen som hjelper kroppen til å kvitte seg med alkohol. Unge jenter registrer voksne kvinner alkoholforbruk og adopterer dette.

År 2003 var et rekordår for konsum av alkohol i Norge. Vi hadde ikke drukket så mye på 100 år som det vi gjorde dette året. Alkoholbruken har sunket litt de to siste årene, vi kan håpe at det fortsetter, men det er alt for tidlig å fastslå at det gjør det. Ting tyder på det motsatte:

En tredjedel av de som kommer til legevakten på grunn av sanseløs beruselse, sliter med avhengighet. Dette er unge jenter og gutter, flest jenter, i alderen 18-20 år. I følge legevakten, er det ikke bare de overstadig berusede unge som skaper bekymring. I tillegg til den store gruppen unge avhengige, drikker en femtedel hver dag. Disse anser seg ikke som avhengige.

”Hvis du drikker så er det kult. Selv om det ikke er drikkepress, så gjør det at vi føler oss voksne”, sitat kvinne ca 20.

Og det er kanskje ikke rart at de føler seg voksne. Det største misbruket av alkohol foregår i gruppen 40+ og pensjonister. Folk går i dag ut av arbeidslivet i 55-62-års alderen. De har festet jevnlig i helgene gjennom et langt arbeidsliv. Hatt sine fylleturer til syden, men hatt jobben som buffer for å stoppe. Nå fortsetter de helgefylla og sydenturene blir hyppigere. De må ikke lenger stoppe drikkingen på søndag for å bli klar til jobb på mandag. Når de sitter på flyet hjem fra ferien, trenger de ikke tenke på at nå må jeg trappe ned; jeg skal på jobb om noen dager. Det blir vanlig å trappe ned med antidepresiva og benzodiasepiner. Svært mange trenger sovetabletter i tillegg.

Eldre er den raskest voksende gruppen i befolkningen. Det blir stadig færre unge i forhold. Og når vi har et økende antall rusavhengige unge som skal ta vare på et økende antall eldre rusavhengige, ser vi at dette blir problematisk.

Det snakkes mye om den sunne alkoholdrikkingen. ”Et par glass rødvin om dagen gir bedre helse”, tolker  Dagbladet og andre dagsaviser forskningen. Dette er vrøvl. Det er sant at doser av rødvin kan være bra for hjertet, men da må dosene alkohol inntas slik doser av annen medisin må: Følge anbefalte doser og livsstil.

Selv små doser alkohol, også rødvin, øker blodtrykket og  øker faren for hjerneslag. Er du velutdannet/ full av livserfaring og dermed har flere kognitive bufferter, spiser sunt og trener, så kan det for menn være sunt for hjertet å innta små doser kvalitetsvin, vin med mye antioxidanter. Og for menn betyr dosene 12-14 enheter alkohol ukentlig,  9 enheter for kvinner. Dosene bør tas slik at du har tre alkoholfrie dager i uken. Hver enhet består av èn deciliter rødvin, ikke et glass. Mennesker som bruker antidepressive og benzodiasepiner daglig, bør holde seg unna alkohol. Spesielt diasepiner og alkohol er en farlig mix. De forsterker hverandres virkning 10 ganger, og kan fort føre til overdoser.

Det er en kjent sakt at én tredjedel av hodepinen i landet skyldes hodepinetabletter. Annen medisin, eksempelvis Paragin forte bidrar til å etablere smerte fremfor å fjerne den. Sovetabletter har samme toleranseutvikling. Ved langvarig bruk fratar den personen søvnen. Leger øker doseringene for å kompenserer, og forsterker dermed problemet. På sikt virker alle følelsesdempende rusmidler slik. Alkohol gir følelsen av frihet, på sikt fanger den. Det må mer til for å gi samme virkning, kroppen tåler mindre med toleranseutviklingen krever mer. Friheten fanger. Både hver for seg og sammen fører alkohol og piller til for tidlig demens og andre alderssykdommer.

Ikke noe miljø er lenger rusfrie soner. Ungdomspolitikere fra 13 år og oppover samles sammen med voksen ungdom i partipolitiske settinger. Etter debattene skal det festes, og om de yngste ikke får kjøpe alkohol, er nok å få tak i likevel. Og selv om noen ikke drikker, så etableres signalene: Slik skal jeg ha det bare jeg blir gammel nok.

Foreldre sitter hjemme med sine vinglass, forbilder stråler når det blir tid for fest og fyll, bestefar og bestemor lukter alkohol dagen lang. Hvem tar seg av de yngste? Hvem synliggjør  tilstedeværelsen? At vi må være tilstede i livene våre for å kunne oppleve, og at alkohol og piller er opplevelseshemmende?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar